Balın Hiç Bozulmadığını Biliyor Muydunuz?
Besinlerin yapısından dolayı ve genellikle dışarda kalmasından, ağzının doğru kapatılmadığından bozulduğunu günümüzde herkes bilir. Çünkü üzerine gelen küçük toz parçacıkları ve bakteriler yiyecekler üzerinde mantar oluşturur daha sonra da yiyeceklerin bozulmasına sebep olurlar. Ancak aynı şey bal için geçerli değildir. Bal yıllarca kapalı bir yerde kalabilir ve bozulmaz. Çünkü yiyeceklerin hemen hepsi içerisinde su bulundururken bal içerisinde neredeyse hiç su bulundurmaz. Su bakterilerin yaşaması ve üreyebilmesi daha sonra da değişik kimyasallar üretebilmesi için en uygun olan maddelerden birisidir. Fakat balın içerisinde hiç su bulunmaması bakteriler için bal kavanozunun uygun bir yaşam olmadığını kanıtlamaktadır. Balın bozulabilmesi için gerekli olan tek şey kapağının açık olması ve uygunsuz koşullarda saklanmasıdır.
Uygun koşullarda saklanan ve gerçekte hiçbir katkı maddesi içermeyen yani su bulundurmayan gerçek bal hiçbir şekilde bozulmayacaktır. Kapalı kapta bulunan bal kristalize olur ve sertleşir yani dışarıdan kötü bir görüntüye sahip olduğu gözlenir fakat bu balın bozulduğu anlamına gelmez. Bal aynı tadını ve lezzetini korumaya devam eder yani bu şekilde de tüketilebilmektedir. Fakat balın içinde hiç su bulunmaması durumu ise kulağa en garip gelen şeylerden bir tanesidir. Her besinde olan su nasıl olur da bal da olmaz? Çünkü, balı meydana getiren arılar balın oluşumu sırasında yaptıkları özel şeylerle balın üzerindeki suyu uçururlar.